Конкурс за стипендии за академската 2022/2023 година

Асоцијација за Едукација ПЕНДА ги поканува сите универзитетски студенти, вклучувајќи и средношколски матуранти кои живеат во Република Северна Македонија да се пријаават на отворениот конкурс за стипендии за следната академска година 2022/2023.

Оваа година, асоцијацијата ПЕНДА ќе додели одреден број на стипендии во вредност од по 5,000 денари месечно (за 9 академски месеци), со цел да ги поддржи успешните студенти на кои им е потребна финансиска помош.

Потребни документи заедно со формуларот за апликација се:

  1. Формулар за аплицирање – овој формулар дава информации во врска со кандидатот.
  2. Мотивационо писмо- документ од една страна во кој се наведува зошто кандидатот ја заслужува оваа стипендија.
  3. Два писма за препорака- документ од една страна од наставник/ професор или работодавач кој го познава кандидатот во академски или професионален капацитет.
  4. Транскрипти- официјални транскрипти од универзитет или средно училиште со наведени оценки стекнати од кандидатот и просечна оценка.
  5. Доказ за приход- официјален документ со кој се потврдува работниот статус на двата родитела. Ако родителите се вработени, треба да се обезбеди официјален документ во кој се наведени нивните примања.
  6. Дополнителни документи

Апликацијата треба да се достави најдоцна до 16.09.2022 преку следниот формулар: https://forms.gle/74cW2NUvsSjCRh8T6

Како дел од овогодинешниот повик, Aсоцијацијата за образование „Пенда“ ќе понуди бесплатна онлајн обука за подготовка на потребните документи (CV, мотивационо писмо и сл) за аплицирање. Кандидатите кои ќе присуствуваат на онлајн обуката ќе бидат позитивно разгледани за време на процесот на скрининг. Онлајн обуката ќе се одржи на 03.09.2022 (време: 10:00-12:00). Линкот за онлајн обуката е: https://meet.google.com/uth-surn-nas.

АЖУРИРАЊЕ: Слајдовите од онлајн обуката можете да ги најдете овде: преземете слајдови.

Сите кандидати кои ќе ја поминат првата фаза од проццесот на селектирање, ќе бидат своевремено известени и повикани на интервју кое ќе се одржи на 07-09.10.2022.

За дополнителни прашања во врска со аплицирањето, ве молиме да се обратите на следната електронска (е-маил) пошта на: contact@penda.org.mk

Одбор на Асоцијација за Едукација ПЕНДА